ДГ Щурче с. Приселци
ДГ Пролет с. Дъбравино
СНЦ "МИГ АВРЕН - БЕЛОСЛАВ"
Новини
Троен празник в Община Аврен
03.03.2019

В навечерието на трети март с едноминутно мълчание, падане на колене и поднасяне на венец и цветя, жители и гости на община Аврен почетоха паметта на всички знайни и незнайни герои, жертвали живота си за Свободна България.

В общинския център по повод 141 години от Освобождението на България от османско владичество тържеството започна в 11:45 часа на площад „Ефрейтор Иван Арабаджиев”. Ученици от ОУ „Христо Ботев” рецитираха стихове за Шипка, за Балкана, за доблестта и геройството на българския дух.

След тържествения рецитал кметът на общината г-н Емануил Манолов припомни в словото си за историческите събития и саможертвата на героите, довели до Освобождението на страната ни, като призовада бъдем преди всичко българи – горди и единни. Той поздрави всички присъстващи и по повод традиционния празник Баба Марта.

На трети март, Националният празник ще бъде отбелязан във всички населени места в община Аврен. Училища, детски градини и читалища отбелязват тържествено празника с общо училищни тържества-рецитали, викторини, тематични конкурси. В знак на признателност към саможертвата на загиналитеще бъдат положени цветя и венци пред паметниците и паметните плочи. Организатори на честванията са кметствата, местните читалища и пенсионерските клубове.

На първи март народните читалища в България отбелязват Деня на любителското творчество и художествената самодейност, по-известен като Ден на самодееца. За първи път денят се отбелязва от 1976 година. На територията на община Аврен има 16 действащи читалища, в които развиват дейност  32 на брой колективи и клубове, обединяващи повече от 548 деца, младежи и възрастни самодейци. По повод празника всички читалища получиха поздравителни адреси от кмета на общината в знак на признателност за нестихващия ентусиазъм в запазването набългарската традиция, култура и бит.

„Баба Марта” посети децата от детските градини, които я посрещнаха с много настроение, с прекрасни танци, песнички и стихчета, а тя от своя страна поднесе на всяко дете красива мартеница, носеща много здраве и любов.

От името на Общинското ръководство децата от детските градини на община Аврен получиха като подарък мартеници с пожелание за здраве, щастие и късмет през годината.

 

Потърсете в сайта
Социално предприятие за озеленяване и благоустройство
Областни информационни центрове