ДГ Щурче с. Приселци
ДГ Пролет с. Дъбравино
СНЦ "МИГ АВРЕН - БЕЛОСЛАВ"
Новини
С люлки и гергьовски хора жителите на Община Аврен отбелязаха Гергьовден
07.05.2019

Гергьовден е един от най-важните пролетни празници, почитан както от християни, така и от мюсюлмани, които се събират заедно и пресъздават обреди и ритуали, запазени от миналото.

Отбелязването на Св. вмчк. Георги Победоносец започна от 10:00 часа в храм „Света Великомъченица Параскева - Петка ” с. Аврен с отслужването на празнична Света литургия. Празникът продължи пред НЧ „П.Р.Славейков-1901” с. Аврен, където читалищното ръководство бе поканило оркестър. Народната музика огласяща селото звучеше за всички, дошли да споделят празника. Неделима част беше и дългото гергьовско хоро, което се изви, както и традиционните гергьовски люлки, на които се полюляха за здраве малки и големи.

Голям празник за ромите в Община Аврен е Едерлез. На 5 май вечерта в село Бенковски се събраха неомъжените момичета, които обиколиха всяка къща, където има моми и ергении ги приканваха да пуснат своите пръстени и накити в менче с вода. Менчето с накитите престоява вечерта навън под звездите, а на 6 май се събират всички, като най-малкото момиче започва да вади от менчето един по един накитите, а по-възрастните пеят песни и предричат съдбата на момите и ергените.

Гергьовден и Едерлез събра жителите на село Садово пред сградата на кметството. За „садовчини“ Едерлез започна също ден преди това, когато в гората се събира мащерка. Тя се преварява и момите се къпят с тази вода, след което се обличат в традиционни турски одежди. Обикалят селото с менче и събират пръстени и вещи, които престояват една вечер. На същата вечер след събирането на пръстените се пали огън, който се прескача за здраве и се вярва, че няма да видиш змия през годината. На 6 май пръстените се изваждат от малко момиченце, пеят се песни и наричания за моми и момци.

В село Здравец отбелязаха Гергьовден, като рано сутринта децата от селото набраха цветя и билки, с които украсиха люлките в читалището. Празничната програма започна с обичаите за здраве и плодородие, люлеене на люлка и теглене на кантар, след което празника продължи с поднасяне на цветя и палене на свещи за здраве в храм „Архангел Михаил”.

Потърсете в сайта
Социално предприятие за озеленяване и благоустройство
Областни информационни центрове