Социално предприятие за озеленяване и благоустройство
ДГ Пролет с. Дъбравино
ДГ Щурче с. Приселци
Новини
Тържествено бе открита Възпоменателна плоча на загиналите във войните 1912 – 1945 година от село Здравец
01.07.2019

 

В с. Здравец, на 28 юни т.г. бе открит паметник на загиналите във войните от населеното място. Той е изграден с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната, Община Аврен и спомоществуватели.
 
Мемориалът откриха заместник-областният управител на Варна г-н Илиян Карагьозов и кметът на Община Аврен г-н Емануил Манолов. На ритуала присъстваха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, ст.експертът по социална политика и военно-патриотично възпитание при Министерство на отбраната г-жа Кристина Алексова, председателят на Общински съвет – Аврен г-жа Светлана Георгиева, кметове, общински съветници, представители на администрацията, родственици и близки на загиналите във войните от с. Здравец и много други официални гости и жители на селото.
 
Представителният духов оркестър на Военноморските сили придаде още тържественост на вълнуващото събитие.
 
16 души от село Здравец са храбрите български воини, защитавали достойно Родината и  дали живота си за България. Техните имена са издирени чрез Военно-историческия архив в гр.Велико Търново и по спомена на техни близки родственици.
 
След Освобождението за 60 години България води пет войни. В тях загиват около двеста хиляди български воини и около половин милион са ранени, окатени и безследно изчезнали. Балканите са място на две балкански и две световни войни. След всяка война България гради нови и нови паметници, чрез които потомците изразяват своята почит и благодарност.
 
Днес, жителите на Здравец са сред хората съхранили в паметта си подвига и саможертвата на своите съселяни – обикновени хора, превърнали се в герои.

 

Потърсете в сайта
Зелен телефон - за нарушения, свързани със събирането и извозването на отпадъци, поддържане на чистота
СНЦ "МИГ АВРЕН - БЕЛОСЛАВ"
Областни информационни центрове