Социално предприятие за озеленяване и благоустройство
Анжел Вагенщайн се срещна с възпитаниците на Училището на бъдещето в «Камчия»

 

„Четете! Четете! Четете! Цялото човешко знание е в книгите!“, с тези думи световноизвестният български режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн се обърна към учениците от Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ днес по време на творческата среща с децата от Училището на бъдещето. „Обичам ви и вярвам, че от вас ще станат честни и откровени граждани на България. Дано вашият филм да е по-успешен, от филма, в който живях аз. И знайте - най-великият учител е животът, вашето бъдеще е във вашите ръце“, допълни носителят на множество награди, сред които орден "Стара планина", рицарски орден на Франция, три най-високи ордена на Германия. Срещата на учениците с Анжел Вагенщайн премина при огромен интерес в рамките на Кинопанорама на филмовото творчество на известния режисьор, организирана от Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» и Фондация «Устойчиво развитие за България». Въпроси задаваха и младите гагаринци, и учителите.

Ако трябва днес да заснемете филм за съвременна България, как ще изглежда той, попитаха децата на „Камчия“. „Всяка държава, както и всеки човек, преминава през периоди на криза. Вие сте хората, които ще измъкнат страната ни, сподели авторът на „Криле над България“. Именно с този филм се запознаха и учениците на ЧСУ „Юрий Гагарин“. На въпроса „Как живее човек, който има издадена смъртна присъда?“, творецът отговори: „Чувствам се жив!“. Той разказа, че е преминал през най-жестокото време на миналия век – времето на фашизма, когато получава смъртна присъда. Остава жив, след като бомбандировките над София разрушават затвора. И въпреки страданията и мъките, от това време са и най-светлите му спомени – за приятелите, с които е делил идеи и вяра. „Най-важното е да останеш верен на себе си, на възгледите си, на своя народ“, коментира твореца.

Анжел Вагенщайн разказа и историята, вдъхновила го да напише „Сбогом, Шанхай!“ - роман, посветен на спасяването на 12 000 евреи, успели да се доберат до устието на река Яндзъ. Сюжетът се родил в Берлинската опера, на среща, предизвикана от световноизвестния диригент Херберт фон Караян с музиканти-евреи, които разговаряли помежду си на китайски език. В момента френската телевизия подготвя многосериен филм по този роман, допълни Вагенщайн. За да филмира историята, френските продуценти се състезавали дълго с режисьори от Холивуд.

По-късно днес в зала „Пленарна“ на Община Варна се проведе творческа вечер на Анжел Вагенщайн и среща с обществеността. Показан бе филмът „Звезди“ – носител на 12 от най-високите филмови награди, сред които от Кан, Единбург, Виена, Акапулко, Национална награда на Германия и др. Филмът води класацията на игралните ленти, посветени на депортацията на евреите по време на Втората световна война, като след него са "Пианистът" и "Списъкът на Шиндлер".

Кинопанорамата на филмовото творчество на Анжел Вагенщайн се провежда в Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» до 31 май. В Актовата зала на Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ ще бъдат представени документалният филм „Изкуството като оръжие“ и игралните „Допълнение към Закона за защита на държавата“ и „Звезди в косите, сълзи в очите“.

Анжел Вагенщайн ще се запознае с инициативата на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ „Белите гълъби на мирното детство“, което стартира от Детския комплекс в Ястребино и достигна до над 60 страни по света. Белите гълъби на децата от „Камчия“ вече „летят“ и на борда на Международната космическа станция. Ще посети маяците на приятелството в „Камчия“  - паметникът на загиналите подводничари, скулптурата на децата-антифашисти, символът на доброто „Одуванчик“ и бюст-паметника на маршал Толбухин.

Анжел Вагенщайн е приятел на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и на Фондация „Устойчиво развитие за България“. През април 2016 г. избра „Камчия“, за да  представи новата си книга „Серенада за балканска гайда“. Той е автор на над 50 сценария на игрални, документални и анимационни филми. През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал.  Автор е на романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Анжел Вагенщайн е най-превежданият български писател за всички времена.

Потърсете в сайта
ДГ Пролет с. Дъбравино
ДГ Щурче с. Приселци
СНЦ "МИГ АВРЕН - БЕЛОСЛАВ"
Областни информационни центрове