Курортен комплекс „Камчия”

Дата на публикуване: 12.03.2012 13:52
КУРОРТЕН КОМПЛЕКС „КАМЧИЯ”


  Източната граница на община Аврен се определя  от 20 км брегова  ивица на Черно море, където на площ от 5900 дка. е разположен курортен комплекс”Камчия”.
Това уникално райско кътче съчетава в себе си Лонгозни гори, река и широка плажна ивица. Комплексът отстои на 25 км. от  морската столица Варна

  

  Курортен комплекс”Камчия” е разположен в близост до  международно летище и пристанище с добре развита транспортна достъпност, комуникации и  съобщителни мрежи. Уникалните лонгозни гори в биосферния резерват „Камчия” в съчетание с необятните дюни на едноименната защитена местност, превръща този кът от черноморското крайбрежие между Варна и Бургас във великолепно място за отмора, отдих и спорт.

  

   Забележителности в комплекса са:
Резерват „Камчия”, Буферната зона на резервата, Защитена местност „Камчийски пясъци”, Лимана  „Паша дере”, устието на река Камчия.


     Резерват „Камчия”  с площ 842 хектара се простира по долното течение на реката на 25 км южно от град Варна.
Крайречните заливни гори около устието на река Камчия днес са най-представителния образец на лонгозните гори, разположени в източната част на Балканския полуостров.
Биологичното разнообразие в резервата е впечатляващо. В началото на 80-те години е включен в списъка на биосферните резервати ЮНЕСКО. 
Защитена местност „Камчийски пясъци”, с площ 373 ха, представлява обширната територия, заета от гора, влажни солени азмаци и пясъчна ивица, граничещи с морето.Изпълнява ролята на естествена буферна зона на резервата.Местообитание е на редки и застрашени видове от фауната.Интерес за туристите е разходка с лодка или водно колело по реката между гъстите лиани, на места оформящи зелени тунели над реката. В курорта е изграден модерен Санаторно-оздравителен комплекс от нов тип, съчетаващ красотата на природата и духа с модерната, екологична архитектура. Работи целогодишно и е подходящ за културен, образователен,  бизнес,  спортен, медицински, детски и семеен отдих и туризъм.


 

 

  http://www.sok-kamchia.com/

 


Потърсете в сайта